Naar inhoud

Praktisch

burgerzaken

Gemeentehuis
Kruisstraat 2
3390 Tielt-Wingetel. 016 63 95 22
fax 016 63 95 48
e-mail e-mail

Openingstijden

Elke werkdag van 9 tot 12 uur.
Dinsdag ook van 14 tot 19 uur.
Woensdag ook van 14 tot 17 uur.

Collectieve sluitingsdagen

Meer info

rijbewijs

Als je slaagt voor de praktische proef van je rijexamen ontvang je van de examinator op het examencentrum een formulier met vermeldingen en stempels die bevestigen dat je geslaagd bent voor je praktische proef.

Dit formulier moet je als aanvrager van een rijbewijs volledig invullen en zesmaal handtekenen. Op de voorzijde handteken je één keer onder je persoonlijke gegevens en de aangeduide categorieën. Op de achterzijde handteken je vijf keer, respectievelijk voor de medische minimumnormen, de lichamelijke en geestelijke geschiktheid, de visuele functies en het niet vervallen zijn van het recht tot sturen.

Meebrengen:
• het formulier van het examencentrum;
• je voorlopig rijbewijs, je leervergunning of het attest bijlage vier;
• 26 euro voor een rijbewijs;

• 26 euro voor een voorlopig rijbewijs;

• 26 euro voor een internationaal rijbewijs.

Meer informatie vind je op www.mobilit.fgov.be.


Geldigheid

Het elektronische Europese rijbewijs in bankkaartmodel is 10 jaar geldig. Na 10 jaar kunt u het bij uw gemeentebestuur verlengen. U hoeft daarvoor niet opnieuw een (rij)examen af te leggen. Uw rijbewijs B is binnen de Europese Unie geldig.

Ook heel wat landen buiten Europa erkennen het Belgische rijbewijs. Toch is het vaak aan te raden om een internationaal rijbewijs aan te vragen.


Mensen die nog een papieren rijbewijs hebben moeten dit niet zomaar laten vernieuwen. De papieren rijbewijzen zijn nog altijd geldig in België en in Europa en dit tot 2033. Pas in 2033 zal het Europese bankkaartmodel verplicht zijn.

Een rijbewijs vernieuwen is enkel nodig wanneer:
•    het rijbewijs verloren of gestolen is
•    het rijbewijs beschadigd of onleesbaar geworden is
•    je niet meer op je foto lijkt, omdat die al tientallen jaren oud is.
•    het rijbewijs door een buitenlandse overheid ingetrokken werd

Wanneer in het buitenland getwijfeld zou worden aan de geldigheid van het rijbewijs, kan je een attest van de lokale Belgische overheid of politie opsturen waarin de geldigheid van je rijbewijs wordt bevestigd.

Trefwoorden